Previous
Next

Declarată monument al naturii, Cascada de apă termală Topliţa, este arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a III-a IUCN – rezervaţie naturală de tip geologic şi peisagistic, prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate.

Cascada este este o cădere de apă de aproximativ 10 m înălţime, cu izvoare termale (izvorul Banffy), cu o temperatură de cca. 27 grade Celsius, cu un conținut ridicat de carbonat de calciu ce își schimbă în permanență aspectul datorită depunerii de travertin.

Este printre puținele de acest gen din România, dar și din lume, deoarece cei doi termeni “cascadă“ şi “apă termală“ nu se potrivesc în mod obişnuit, fenomenul fiind unul destul de rar, întâlnit și în Saturnia, Italia.

Suprafaţa cascadei este de 0,05 ha.

Particularitatea acestei cascade se datorează depunerilor de travertin precipitate din apă termominerală bicarbonată, sedimentate pe afloriment și pe vegetație.

Apele cascadei îngheaţă foarte rar, în iernile geroase formează ţurţuri cu aspect de stalactite.

Cascada este un simbol al localității și reprezintă unul dintre elementele aflate pe stema municipiului Toplița.