Îmbunătățirea infrastructurii TIC a școlilor din municipiul Toplița
Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 AXA PRIORITARA 2, Acțiunea 2.3.3 – Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sanatate și e-cultură – SECȚIUNEA E-EDUCAȚIE.
Obiectivul general al proiectului constă în dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat din Municipiul Toplița cu echipamente mobile IT pentru participarea la cursuri on-line, dar și cu echipamente/dispozitive IT cu scopul îmbunătățirii conținutului digital și a infrastructurii TIC, în vederea creșterii gradului de utilizare a internetului în contextul crizei sanitare generate de SARS COV-2.
Valoare totală proiect: 5,219,602.71 lei, din care
Cheltuieli totale nerambursabile: 5,073,462.66 lei (98%)
Contribuție proprie: 103,540.05 lei (2%)
Cheltuieli neeligibile: 42,600.00 lei
Durata proiectului: 27 luni.
Grup țintă
Implementarea prezentului proiect se adresează elevilor învățământului preuniversitar din Municipiul Toplița, prezenți și viitori, în mod nediscriminatoriu.
În anul școlar 2020-2021, în cele 6 unități de învățământ este înscris un număr de 2216 elevi și preșcolari, iar cadrele didactice care asigură procesul educațional sunt în număr de 187.
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt:
- 110 elevi ai Școlii Gimnaziale ”Andrei Șaguna” Toplița, 328 elevi ai Școlii Gimnaziale ”Sfântul Ilie” Toplița, 335 de elevi ai Școlii Gimnaziale ”Miron Cristea” Toplița, 295 de elevi ai Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Toplița, 153 de elevi ai Liceului Teoretic “Kemény János” Toplița, 692 de elevi ai Liceului Teoretic “O. C. Tăslăuanu” Toplița înscriși în anul 2020-2021, care vor beneficia de o infrastructură educațională de calitate și adaptată la condițiile actuale cauzate de pandemia COVID-19;
- 33 de profesori ai Școlii Gimnaziale ”Andrei Șaguna” Toplița, 33 de profesori ai Școlii Gimnaziale ”Sfântul Ilie” Toplița, 33 de profesori ai Școlii Gimnaziale ”Miron Cristea” Toplița, 22 de profesori ai Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Toplița, 26 de profesori ai Liceului Teoretic “Kemény János” Toplița, 40 de profesori ai Liceului Teoretic “O. C. Tăslăuanu” Toplița, prin adaptarea la noile metode de predare bazate pe tehnologia informațiilor și comunicării, prin intermediul echipamentelor IT destinate predării cursurilor on-line.
Beneficiarii indirecți ai proiectului sunt:
- Părinții elevilor din unitățile de învățământ vizate prin prezentul proiect. Echipamentele IT distribuite elevilor vor contribui la diminuarea presiunii asupra părinților acestora și a sentimentului de nesiguranță.
Descriere proiect:
Prin prezentul proiect UAT Municipiul Toplița își propune să achiziționeze echipamente IT (tablete pentru elevi, laptop-uri pentru profesori, sisteme all-in-one, camere web, tablete grafice, table interactive, sisteme desktop+monitor, camere web conferință, proiectoare, ecrane proiecție, rutere wireless, sistem de management dispozitive) pentru creșterea gradului de utilizare a tehnologiei informației și a internetului, pentru depășirea crizei cauzate de COVID-19. Aceste echipamente urmează a fi distribuite către 6 unități de învățământ care fac obiectul prezentei cereri de finanțare, respectiv:
• Școala Gimnazială ”Andrei Șaguna”
• Școala Gimnazială ”Sfântul Ilie”
• Școala Gimnazială ”Miron Cristea”
• Colegiul Național ”Mihai Eminescu”
• Liceul Teoretic “Kemény János”
• Liceul Teoretic “O. C. Tăslăuanu”
Rezultatul final al proiectului va duce la creșterea gradului de utilizare a echipamentelor IT și a internetului. Reducerea activităților în mai multe domenii de activitate impune necesitatea adaptării la noi condiții de trai, de muncă și mai ales de educație. În acest sens, pentru activitatea educațională, achiziționarea echipamentelor solicitate prin proiect este un start important în dezvoltarea și îmbunătățirea sistemului educațional actual. Pe lângă beneficiile de la nivelul instituțiilor de învățământ, achiziționarea echipamentelor solicitate prin proiect prezintă beneficii importante și pentru beneficiarii direcți, elevi și profesori. Echipamentele IT vor duce la dezvoltarea unor abilități în domeniul tehnologiei informațiilor și comunicării și a internetului și vor dezvolta metodele de predare-învățare la actualitatea zilelor noastre.
Până la finalizarea evaluării proiectului valorile financiare cât și rezultatele acestuia vor putea suferi modificări în funcție de necesitățile beneficiarilor.